söndag 11 oktober 2009

Photoshopfråga

Jag hoppas och tror att det är någon av mina bloggläsare som är haj på det här med Photoshop. För mig har Photoshops underbara värld av möjligheter precis öppnat sig. Nu till mitt problem. Om jag ska göra en kollage i Photoshop med foton, hur ska jag göra det för att det ska bli till lämplig storlek för att lägga in på bloggen? Hur stor ska arbetsytan vara? Ska jag förminska mina bilder, hur då i sådana fall? Vad som bör tilläggas är att jag har Photoshop elements och är en total nybörjare.

Som jag hittills har gjort är att öppnat ett nytt dokument i programmet, sen har jag klippt ut och fixat några bilder (i full storlek) som jag vill ha till kollaget och klistrat in dem i mitt tomma dokument. När det är klart så ska jag spara det, här kommer problemen, om jag "sparar det för webben" får jag upp en varningsruta där det står att dokumentet jag ska spara är för stort. Hur ska man lättast göra för att få det bra och i en lämplig storlek? Hoppas någon kan hjälpa mig med detta.

5 kommentarer:

prylpinglan sa...

jag använder ps 7.0... jag sparar aldrig för webben... sparar som en jpeg-fil...
du behöver inte ändra storleken på arbetsytan men du kan minska bilden genom att gå in på bildstorlek å ändra pixeldimensioner eller dokumentstorlek, där kan du även bibehålla proportioner.
hoppas de var till någon nytta!
//prylpinglan

gullhjärta sa...

Jag har också sparat som jpeg, tycker att det fungerat bäst så. Vet du vilka pixeldimensioner som fungerar bra, eller är det bara att prova sig fram?

Sue sa...

Jag använder picasa. Där kan man göra enklare kollage, fast för din del kanske den bästa funktionen är att kunna exportera till en vald storlek. Gratisprogram dessutom http://picasa.google.se/

prylpinglan sa...

du kan pröva att ta runt 1000 pixlar på bredden... men kom ihåg att alltid spara en "stor" orginal kopis först! lycka till! :)

Anonym sa...

När jag gjorde en bild till tävlingen jag hade så gjorde jag den i 450 pixlars bredd, vilket passade utmärkt på min blogg (höjden spelar ju inte så stor roll). När jag laddar upp vanliga foton så kan man välja "full storlek" på dem, vilket motsvarar 455 pixlar och blir hela kolumnbredden, kolla om du har något liknande.

Hoppas att det var till någon hjälp! Hör av dig om du undrar något mer (även om jag inte är någon expert).

kram Emma